Chomik został wyhodowany pod adresem
http://chomikuj.pl/profidearchiwum Zawartość: Numery 1-9, (na dzień dzisiejszy) Numery 10,11,12
Plan na te wydania:
1)skserować
2)przejechać OCR-em (komputerowe rozpoznawanie tekstu) ze względu na lepszą jakość jest to już możliwe
3)dokonać korekty wyniku z programu typu OCR
4)sformatować tak jak poprzednie numery + logo + zdjęcia i grafiki
4b) opcjonalnie można dokonać korekty językowej - ale na pierwszy rzut oka już nie jest to konieczne, a na drugi już w pewnych numerach idzie równolegle tekst po angielsku i po polsku - a korekty j. angielskiego nie będę się podejmować
5)wydać
Czyli: nie ma przepisywania ręcznego, jest korekta ręczna (na podstawie skanów) już gotowego tekstu. Nie będzie etapu korekty językowej.
Wszystkich chętnych do pomocy oraz zainteresowanych projektem w roli obserwatora proszę o kontakt - zostaną dodani do specjalnego podforum na xportalu.
Sprawa druga nie mniej istota.
Jako że numery już nie wychodzą na 1 kartce podobnie jak pierwszy numer, ani na kilku-kilkunastu jak następne... a ksero kosztuje prosiłbym o pomoc finansową.
Numer 10: 31 skanów
Numer 11: 24 skany
Numer 11: jeszcze nie policzyłem ile mi to wyszło
Cena 1 kartki A4 to 0,40 gr w bibliotece. Aparatu nie mam, skanera nie wniosę, czasopisma nie wyniosę.
Numer 10: 31x0,40gr = 12 zł 40 gr
Numer 11: 24x0,40gr = 9 zł 60 gr
Numer 12: podobnie około 10 zł
Wydałem około 30 zł, miałem w planach zeskanować więcej ale nie byłem przygotowany na taką ilość stron. Numeracja dochodziła (nie liczyli okładek i stron dodatkowych) do 40. W kolejnych numerach numeracja dochodzi do 60 stron.
By zeskanować kolejne 10 numerów potrzeba co najmniej 100 zł, czy ktoś mógłby się dorzucić bo więcej niż 30zł na następną porcję nie będę miał - a to będą już około 2 numery (bo idą już półtora razy grubsze wydania).
Gdyby ktoś się dorzucił przynajmniej z 10 zł na kontrrewolucję to byłbym bardzo wdzięczny. Samemu nie dam rady sfinansować wszystkiego. A szkoda by projekt upadł.