Dołączył(a): 3 wrz 2008, o 19:12 Posty: 340 Lokalizacja: Stolica
Czy Węgry są rządzone przez prawice?
Czytając "Forum" byłem świadkiem prawdziwego larum jakie wynikało z wygranej partii Fidesz w wyborach. Zdziwił mnie taki krzyk, gdyż uważałem Fidesz za byt podobny do PO czyli zwykłą wypraną z idei chadecję.
Teraz znalazłem potwierdzenie, że Fidesz może jest nawet mało rozsądny:
Węgrzy postawili się bankom
Węgry pod kierownictwem Victora Orbana nie zamierzają być w dalszym ciągu posłusznym wykonawcą zaleceń Międzynarodowego Funduszu Walutowego i wprowadzać kolejne drastyczne oszczędności, uderzające w społeczeństwo. W związku z tym zawieszone zostały w tym tygodniu rozmowy Budapesztu z MFW i wstrzymana wypłata ostatniej transzy kredytu, jaki w 2008 od MFW otrzymali socjaliści, czyli 5,5 mld z 25 mld euro. MFW i UE zażądały od Budapesztu, by ustalone wcześniej redukcje deficytu budżetowego pozostały niezmiennie. Deficyt budżetowy w br. powinien się utrzymać na poziomie 3,8 proc. PKB, a w 2011 roku – poniżej 3 proc. Aby cel ten został osiągnięty, Węgry powinny wprowadzić dodatkowe oszczędności. Rząd nie zgodził się jednak na dalsze zaciskanie pasa, więc rozmowy zakończyły się impasem. A to oznacza, że została wstrzymana wypłata ostatniej transzy pomocy z MFW.
Decyzja Węgrów spowodowała frustrację i nieukrywaną złość w siedzibie MFW, Fundusz sktytykował suwerenne państwo (!) za niepoważne podejście do reform. Co tak rozwścieczyło bankowców? Victor Orban zamiast “doić” obywateli, postanowił sięgnąć po pieniądze banków i z nich ściągnąć dodatkowy miliard euro. Opodatkowanie instytucji finansowych, zdaniem eurobankowców może mieć “zły wpływ na inwestycje i wzrost gospodarczy”, ale dlaczego, tego już nikt nie wyjaśnia, dogmat jest po to by go głosić a nie dowodzić. Węgrzy jednak w dogmaty nie wierzą a jak powiedział w poniedziałek minister finansów György Matolcsy, – Nie ma już miejsca na dalsze oszczędności kosztem ludności. W całą sprawę wmieszał się także EBC, który zaprotestował, gdy Węgrzy ogłosili pomysł, by najwyżsi urzędnicy nie mogli miesięcznie zarabiać więcej niż 2 mln forintów (9,2 tys. dol.). Oznaczałoby to bowiem obniżenie pensji szefa węgierskiego banku centralnego o 75 proc. EBC uznał, że to narusza niezależność banku.
Jeśli Węgrzy będą odrzucać “światłe” rady banków, muszą się liczyć z odwetem, agencja ratingowa Moody’s już obniżyła rating gospodarki węgierskiej, a giełdy od momentu zerwania rozmów z MFW notują spadki. Póki co banki jeszcze poczekają na przewidziane na 3 października, wybory lokalne, jeśli po nich nie nastąpi korekta polityki prawicowego rządu (czyt: większa uległość wobec MFW), do akcji wkroczy Soros a forint może mieć spore problemy.
Dołączył(a): 3 lis 2008, o 13:49 Posty: 874 Lokalizacja: Krak des Chevaliers
Re: Czy Węgry są rządzone przez prawice?
Apfelbaum napisał(a):
Teraz znalazłem potwierdzenie, że Fidesz może jest nawet mało rozsądny
Pomijając już logiczną koślawość powyższego zdania: co Pańskim zdaniem jest takiego "mało rozsądnego" w odciążaniu obywateli?
_________________ in Polonia lex est rex
30 lip 2010, o 12:28
Apfelbaum
Czyli lepiej nie oszczędzać? Nie zmniejszać państwa, bo mogą być koszty społeczne. Każda zmiana wywoła koszty społeczne, więc najlepiej fundamenty państwa zachowajmy. Wstąpmy od PSL i chrońmy Polskę przed reformami.
30 lip 2010, o 15:41
M.B.
Dołączył(a): 3 lis 2008, o 13:49 Posty: 874 Lokalizacja: Krak des Chevaliers
Apfelbaum napisał(a):
Czyli lepiej nie oszczędzać? Nie zmniejszać państwa, bo mogą być koszty społeczne. Każda zmiana wywoła koszty społeczne, więc najlepiej fundamenty państwa zachowajmy. Wstąpmy od PSL i chrońmy Polskę przed reformami.
Zaciskanie pasa poprzez cięcia socjalne - tak. Poprzez podwyższanie podatków - nie. A początkowo zrozumiałem, właśnie temu drugiemu sprzeciwia się rząd węgierski. Mea culpa.
A PSL pod względem stosunku do reform nie różni się niczym od pozostałych 3 gangów.
_________________ in Polonia lex est rex
30 lip 2010, o 17:43
Apfelbaum
O trochę się różni. Inni udają, że o coś im chodzi i to determinuje konieczność jakiś ruchów.
Jest napisane dokładnie, że nie spełnią kryteriów dotyczących deficytu, gdyż nie chcą dokonywać cięć.
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]